Kérték a szociális szféra támogatását, a rendeletet nem szavazták meg

Kérték a szociális szféra támogatását, a rendeletet nem szavazták meg

Bő egy héttel ezelőtt küldte szét a helyi sajtónak a Veled a Városunkért Egyesület azt a levelet, amelyben arra kérik Kiskunfélegyháza város vezetését, hogy adjanak egyszeri támogatást azoknak a szociális szférában alkalmazottaknak is, akik nem részesültek az idén tavasszal, az egészségügyben dolgozva a fél milliós juttatásban. Ennek ellenére a november végi "online " testületi ülésen a Veled a Városunkért Egyesület képviselői mégsem szavazták meg azt a napirendi pontot, amely a költségvetési rendelet módosításáról (a dolgozók juttatásának biztosításához szükséges forrás biztosításáról) szólt. A részletekről nyilatkozott rádiónknak Csányi József polgármester.

Korábban adtuk hírül (2020.11.23.):

 „A Veled a Városunkért Egyesület (VVE) szerint egyszeri nettó 50 ezer forint pénzbeli jutalom indokolt a kiskunfélegyházi szociális intézmények dolgozóinak. A Karácsony előtt kifizetendő jutalom a 2020-ban végzett többletmunkáért, a járvány idején tanúsított helytállásért jár – az erkölcsi elismerés mellett. A Szivárvány és a Kapocs intézmények összesen 240 főre számított jutalmazása a járulékokkal együtt mintegy 17 millió forint körüli kiadást jelentene, amelyre az önkormányzat költségvetésében rendelkezésre álló 214 millió forint általános tartalék kevesebb mint egy tizede fedezetet tud nyújtani. Erre nem csak november 17-én, hanem már az augusztus 27-i testületi ülésen javaslatot tettünk, amikor a városházi többség a szociális intézményektől 23 millió forint forrást vont el. Álláspontunk szerint 2020 vége nem a családi utazásról, a turisztikai és wellness szolgáltatások igénybevételéről fog szólni. Most nem erre van elsődlegesen szüksége a családi körben ünnepelni és megpihenni vágyó közalkalmazottaknak. A szabadon és gyorsan felhasználható készpénz hasznosabb segítség a dolgozóknak, különösen, ha jövő év közepéig a cafetéria juttatást is megkapják. A járványhelyzet sajnos az év első hónapjaiban még tartani fog. Javasoljuk és támogatjuk, hogy - a szociális intézményekben dolgozókkal együtt - az önkormányzat valamennyi foglalkoztatottja (jelenleg 578 fő) 2021-ben részesüljön egységesen 100.000 forint/fő értékű egyszeri cafetéria juttatásban, amelynek konkrét formája lehet akár Széchenyi Pihenő Kártya is.


A sajtóközleményben foglaltakkal kapcsolatban Kisné Drubi Anikó pénzügyi osztályvezető elmondta, hogy a félegyházi szociális szférában dolgozók számára azért a SZÉP-kártya úgynevezett vendéglátás „zsebébe” utalják a jutalmat, mert így mintegy 34 ezer forinttal magasabb összeghez jutnak a dolgozók. Az adók és járulékok levonása után ugyanis azonos, mintegy 115 ezer forintos költség mellett készpénz kifizetés esetén 66 ezer, míg SZÉP-kártyára utalásnál 100 ezer forintot kap a kedvezményezett. Az osztályvezető hozzátette azt is, hogy a kártyán szereplő összeg felhasználása igen széleskörű, többek között élelmiszer- és húsboltok, sportszer üzletek is elfogadják fizetőeszközként Kiskunfélegyházán is.

Meghallgatható hanganyag