Esti Krónika - 2017-09-29

Esti Krónika - 2017-09-29

- Bölcsőde és óvoda után iskola épül a városban

- A Városi Diáknap idén is mozgósította a fiatalokat

- Szüreti mulatságot tartottak a Darvas téri ovisok 

-A Constantinum hosszabb ideje jelezte a Kalocsai Iskolanővérek vezetőségének, hogy a folyamatos létszámbővülés miatt új épületre lenne szüksége az intézménynek. A nővérek a támogatást megszavazták. Az iskolaépítési terveket először a buszpályaudvarral szemben évek óta üresen álló telken látták megvalósíthatónak, a parkolási igények kielégítésére pedig a Jókai utcán, a sportcsarnokkal szemben vásároltak meg egy több részből álló telket, amelyen jelenleg épületek is állnak. Az udvaron egy tucatnyi autónak lett volna hely. Ezen a ponton kapcsolódott a fejlesztési gondolathoz a városvezetés azt kérve: egyeztessék, szőjék össze terveiket a kölcsönös előnyök mentén. Ezzel kezdetét vette az a folyamat, aminek eredményeképpen egy újabb, széles rétegeket érintő, városképi jelentőségű projektről számolhatunk be. A város felajánlotta a nővérek által megvásárolt telek mellett fekvő önkormányzati ingatlant (itt jelenleg a temetkezési iroda működik), így a Constantinumnak már dupla telek áll rendelkezésre az első négy évfolyam nyolc osztálya számára iskolát építeni. Az épített örökség védelmét is szem előtt tartva olyan megállapodás született, amelynek értelmében a leendő iskolaépület kialakításakor megőrzik a helyi védettségű ház utcai homlokzatát, és ehhez igazítják a hozzáépített rész jellegét is.

A polgármester elmondta továbbá, hogy a temetkezési szolgáltatás a Felsőtemetőben kap minden szempontból méltó helyet. Ezek után megoldást kellett találni a körzetben már egyébként is égető parkolási probléma kezelésére, hiszen – különösen a reggeli és a délutáni órákban, amikor a szülők a gyermekeiket iskolába hozzák, illetve jönnek értük – jelentős forgalomra kell felkészülni. A felajánlott telekért cserébe a Constantinum intézmény a Jókai utca elején álló üres területet adta városi tulajdonba, ami szinte kínálja magát parkolónak. A városvezetés is így gondolta, de szeretett volna nagyobb léptékben előrelépni a térséget érintő problémák megoldásában. Megkeresték a szomszédos, úgynevezett Tőzsér-féle ház tulajdonosát, beavatták az elképzelésekbe, és vételi ajánlatot tettek az ingatlanra. Nem ez volt az első ajánlat, amit az elmúlt években kapott a tulajdonos, de ezúttal meggyőzték a városképi jelentőségű fejlesztési tervek. Miután az adás-vételre a csütörtöki testületi ülésen a képviselők is áldásukat adták, immár minden feltétele adott annak, hogy elkészüljenek az ide tervezett 39 férőhelyes parkoló pontos tervei, és a környék közlekedése is biztonságosabbá váljon.

Kiskunfélegyházán a közeli jövőben bölcsőde, óvoda és iskola is épül. Ez pedig példaértékű egy ilyen nagyságrendű városban – hangsúlyozta Balla lászló alpolgármester.
A sajtótájékoztatón Bangó Beáta M. Klára nővér rendi tanácsosnő köszönte meg a közös együttgondolkodást. Csányi József polgármester külön kiemelte, hogy a parkolók építésére a kalocsai iskolanővérek is jelentős forrásokat vonnak be.

- Idén szeptember 27-én a városháza dísztermében vették át jelképesen a város kulcsát a félegyházi diákok. A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat által szervezett Városi Diáknap a városháza dísztermében kezdődött egy közmeghallgatással, ahol a város önkormányzata részéről Balla László, az ifjúsági önkormányzattól pedig Dencs László diákpolgármester tartott rövid beszámolót, illetve válaszoltak a résztvevők által felvetett kérdésekre.
A tanácskozást követően a Kossuth utcát vették birtokba a fiatalok, ahol az iskolák csapatai játékos, vidám sorvetélkedőn mérték össze képességeiket. A résztvevőket a Rocktár meglepetéskoncertje, a Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sportegyesület és a Constantinum Intézmény Rendvédelmi bemutatója szórakoztatta.


- A darvas téri ovisok szüleikkel és nevelőikkel közösen minden évben megrendezik szüreti mulatságukat. Mivel szüretelni nem tudnak elmenni, így az óvodában gondoskodnak arról, hogy felelevenítsék a betakarítási időszak hagyományait. Szeptember 27-én a nagycsoportosok adtak műsort, majd Gulyás László kérte egy kis játékos zenélésre az apróságokat. Az óvoda környezetét az ősszel betakarításra váró termények díszítették, amelyeket a szülők hoztak be kertjeikből. Természetesen volt sok szőlő is, amit a gyerekek szorgosan préseltek, majd jóízűen el is fogyasztották a mustot.


-Zsivótzky Gyula kalapácsvető olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója 2007, szeptember 29-én, hetven éves korában hunyt el. A kiskunfélegyházi gimnazista Csermák József Helsinkiben aratott győzelmén felbuzdulva kapott kedvet a kalapácsvetéshez. A nemzetközi mezőnyben stockholmi Eb-n, 1958-ban mutatkozott be harmadik lett. A római olimpiáról ezüst éremmel tért haza. A következő Eb-n, 1962-ben Belgrádban már a kontinens legjobbja volt, és komoly reményekkel készült Tokióra. Ám súlyos gyomorműtéten esett át, 200 napot töltött kórházban tizenhét kilót veszített testsúlyából. Hat hónappal később azonban fantasztikus akaraterejének köszönhetően, mégis a dobókörbe léphetett az olimpián. Újabb ezüstérme a zavaró körülmények ellenére csalódást jelentett számára. A harmadik olimpiai részvétele alkalmával Mexikóban teljesült álma, olimpiai bajnok lett. Negyedik olimpiai részvétele során Münchenben az ötödik helyre szorult - írja róla az olimpia.hu.  

Meghallgatható hanganyag