Esti Krónika - 2017.10.04.

Esti Krónika - 2017.10.04.

 -Használt elemeket gyűjtenek a Platán iskola környezettudatos tanulói
-Damó István tárlata nyílt meg a Könyvtárban
-Árvácskákat, százszorszépeket, krizantémokat ültettek városszerte

 - A környezetükért tenni akaró Platán Utcai Iskola tanulói lelkesen gyűjtik a használt elemeket, mivel tisztában vannak vele, hogy veszélyességük főleg abban az esetben jelentkezik, ha ellenőrizetlen körülmények között a természetbe kerülnek. A külső burkolat megsérülése következtében a szárazelem alkotóelemei a környezet nedvességével érintkezve kioldódhatnak, és az oldatok a talajt és a talajvizet szennyezhetik. Az elmúlt napokban rekord mennyiségű elemet, 716 kg-ot szállítottak el az iskolából. A képeken azok az osztályok szerepelnek, akik a legtöbb használt elemet gyűjtötték. Az elemgyűjtési akció tovább folytatódik az iskolában a környezettudatosság jegyében.

- Damó István grafikus, festőművész kiállítása nyílt meg október 3-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlatot Cseh Borbála művészettörténész nyitotta meg.

A művésztől azt kérdeztük, volt-e már tárlata városunkban?
**A hírek alatt meghallgatható!**


- A parkfenntartási munkák keretében a nyári virágokat felváltva idén ősszel is mintegy 16-18 ezer darab virágpalánta, hagymás növény, illetve évelő virág kerül a város közterületeinek virágágyásaiba. A kiemelten fenntartott városközponti parkok mellett ma már a Móravárosban, a Kossuthvárosban és a vasútállomás előtt is vannak virágágyak. Mindezekbe kisvirágú árvácska, nefelejcs, százszorszép, krizantém, tulipán és díszhagyma kerül, amelyek októbertől jövő májusig örvendeztetik látványukkal az arra járókat – mondta el Nagy Ágnes városi főkertész.
A szakembertől megtudtuk azt is, hogy az árvácskák és krizantémok virágos palántaként kerülnek a kertekbe, és utóbbiak a fagymentes időszakokban folyamatosan virágoznak. A százszorszépek meleg ősz esetén még az idén virágba borulhatnak, de fő virágzásuk március-áprilisban várható. A nefelejcsek, tulipánok és díszhagymák majd márciustól folyamatosan virágoznak május-júniusig. A virágok és a hagymák részben önálló virágágyakba kerülnek – mint például a városi könyvtár épülete körül -, máshol – mint a Móra téren vagy a Kéttornyú templom kertjében – az évelővirágok között lesznek elültetve. A vegyes kiültetésű virágágyakban a helyük időről időre változik, hiszen az évelő virágok növekedése, ritkítása, át- és szétültetése miatt ezek mindig más-és más helyre kerülnek. A nagy díszértékű virágzó évelők és egynyári virágok együttesen teszik lehetővé, hogy a parkok minél hosszabb ideig vidám színekben pompázzanak. A tervek szerint az így beültetett parkfelületek köre évről-évre növekszik majd. A cél, hogy a közterületek zöldfelületei a természetet idéző színes, illatos virágpompájukkal becsempésszék a városba az évszakok mindig változó szín- és formavilágát. Az idén ősszel a kicsit pasztelles színárnyalatú, kisvirágú, de dúsan nyíló növényeké lesz a főszerep. A folyamatos megújulás jegyében minden évben számos új, eddig még nem ültetett fajtát „próbálnak ki” a félegyházi közterületeken, ezzel is jelezve az élet állandó változását, fejlődését, növekedését – foglalta össze a főkertész.

Meghallgatható hanganyag