Még idén felújítják az Izsáki úti vasúti átjárót

Még idén felújítják az Izsáki úti vasúti átjárót

Még a múlt héten kerestük meg a MÁV Zrt sajtóosztályát, miután arról értesültünk, hogy a pályaudvar felújítások körében a kiskunfélegyházi pályaudvar is érintett, továbbá arról érdeklődtünk a MÁV-tól, hogy tervezik-e az elhasználódott Izsáki úti vasúti átjáró felújítását. A megkeresésünkre tegnap érkezett meg a MÁV sajtóosztályának válasza.

Fotó: GoogleMaps

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. A legforgalmasabb állomásokat érintően 2023-ig tartó felújítási programot hirdetett a MÁV „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” elnevezéssel. Az utasforgalmi terek komfortnövelését szolgáló karbantartási program keretében a rendelkezésre álló fejlesztési források függvényében kerülhet sor többek között Kiskunfélegyháza vasútállomáson az alábbi munkák elvégzésére tervezetten a 2022-2023-ban:


- az utasforgalmi területek korszerűsítési, javítási munkái

- a felvételi épület részleges vakolatjavítása, tégla és kőburkolatok tisztítása, nyílászárók felújítása, várótermi bútorzat (padok) cseréje, burkolat felújítás, graffitimentesítés, festés és világítás korszerűsítés.

- Új akadálymentes mosdó kialakítása, mosdó burkolatcseréje, szaniterek cseréje, nyílászárók felújítása, gépészeti elemek cseréje, felújítása.

- a peronokon burkolatjavítás, a peronbútorzat (padok, szemetesek) cseréje, új, egységes kialakítású utasbeállók telepítése, piktogramok megújítása, utastájékoztató vitrinek cseréje.

- az utasforgalmi tereken megújulnak a térvilágítási berendezések, korszerű energiatakarékos világítótestek alkalmazásával, energiaellátó rendszerének megújításával.


Fontos elem a P+R és B+R parkolók kialakítása is, térvilágítással és biztonsági kamerák telepítésével. A csarnokban, a peronokon új, dinamikus utastájékoztató (hangos és vizuális) rendszer kiépítését tervezzük.
A tervezett komfortnövelő munkák elvégzése minimális forgalomkorlátozással jár majd, nem lesz szükség a csarnok és a jegypénztár bezárására. A munkavégzés során az utasforgalmi terek részleges lehatárolásával számolunk. A karbantartási program – jellegéből adódóan – a legszükségesebb komfortnövelő beruházási munkákat foglalja magában. A felvételi épület teljes építészeti, épületgépészeti, energetikai rekonstrukciója a peronok, vágányok átépítése és teljes körű akadálymentesítése későbbi időpontban várható.


Kiemelendő, hogy az Izsáki úti, hármas útátjáró burkolatának javítása várhatóan év végéig megvalósul.