Krónika - 2017-10-17

Krónika - 2017-10-17

- Elindult az egynapos sebészet a félegyházi kórházban
- Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott a jakabszállási Kovács Bálint
- A drog miatt kong a vészharang Majsán

 - Október 17-én hivatalosan is elindult az egynapos sebészet a Kiskunfélegyházi kórházban. A délelőtti órákban már az első beavatkozások megtörténtek, majd délben a helyszínen tartott sajtótájékoztatót, dr. Körtvélyessy András telephely főigazgatóhelyettes, dr. Mészáros János helyettes államtitkár és dr Lénárt Endre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ dél-alföldi térségi igazgatója valamint Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere. Arról, hogy pontosan milyen beavatkozásokat tudnak mostantól a félegyházi kórházban elvégezni, dr Mészáros János beszélt a sajtónak.


- A jakabszállásiak jól ­tudják: mezőgazdasági kérdésekkel, kérésekkel mindig bizalommal­ fordulhatnak Kovács­ Bálinthoz. A szakember szakmai tapasztalataira építve mindig segítő kezet nyújt. Példamutató munkáját miniszteri szinten is elismerték.
Nem egyetlen kimagasló tettéért kapta meg a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést, hanem az évtizedek alatt Jakabszállás és térsége lakosságának érdekében végzett kiemelkedő, példamutató, szakmai munkája elismeréséül. A sok-sok önzetlen segítségnyújtása, támogatása bárki számára követendő példa lehet. Kovács Bálint Orgoványon nőtt fel, de általános iskolai tanulmányait Jakabszálláson végezte, mivel a tanya, ahol éltek, közelebb esett a jakabi buszmegállóhoz. Így már gyermekként kötődött a jakabi közösséghez, később az egyetem után a községben kezdett el dolgozni a Népfront tsz-ben, majd a községben teremtett otthont családjának. Gyermekei már ott születtek és nőttek fel. Hosszú évek óta egy elsősorban növényvédő szereket és műtrágyát kínáló cég ügyvezető igazgatója.
Mezőgazdasági gépészmérnökként nemcsak munkahelyein állta meg helyét, de szakmai hozzáértésével bárkinek szívesen segített, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Önzetlensége évtizedek óta töretlen.
– A mai felgyorsult világunkban, az internetes ügyintézések korában nem minden gazda boldogul. Nem tudják követni a törvényi változásokat, a támogatási igényléseket, illetve figyelni a pályázati kiírásokat, és persze megírni a pályázatokat. Nemcsak a gazdák számíthatnak rám, annak is szívesen adok tanácsot, aki például öntözőrendszert szeretne kiépíteni a kertjében, vagy egyszerűen csak nem tudja, milyen vetőmagot vásároljon. Mindig szívesen segítek, nemcsak cégvezetőként, magánemberként is – jegyezte meg.


- Aggasztó a helyzet a drogproblémák miatt Kiskunmajsán is. Különösen a mélyszegénységben élők – közöttük is leginkább a romák – nyúlnak a gyakran ismeretlen összetételű pszichoaktív anyagokhoz. A város törvényi szigorítást remél a drogbirtoklókkal szemben. Egy megrázó dokumentumfilmet követően megkongatták a vészharangot a városban. Az ATV filmjéből kiderült: a helyi romák között olyan szintet ért el a drogfogyasztás, ami akár az egész település jövőjét befolyásolhatja. Családok tucatjai vannak veszélyben, és mint az érintettek mesélték, pár száz forintért is hozzájuthatnak a szerekhez. A herbálozás-kristályozás sok romát olyan erős függőségbe taszított, hogy alig tudnak dolgozni, tönkremegy a meglévő egzisztenciájuk, és kisebb bűncselekményeket is elkövetnek, hogy pénzhez jussanak, az újabb adagokra. Ha a helyzet úgy hozza, saját családjukon belül is lopnak, eladják a kerítést, a vaskaput, hogy hozzájuthassanak a bódító szerekhez. A pszichoaktív anyagok sokaknál agressziót váltanak ki, így sorra veszik el a gyerekeket a drog miatt a családoktól. A drogriportot követően a város vezetése kezdeményezett egy megbeszélést az egyre aggasztóbb helyzet miatt. Faludi Tamás önkormányzati képviselő pedig az vetette fel: az önkormányzat kezdeményezzen törvénymódosítást, hogy a pszichoaktív anyagok birtoklása ne szabálysértés, hanem bűncselekmény legyen. Mint kiderült, ilyen kezdeményezésre nincs lehetősége az önkormányzatnak, amely az alaptörvény szerint csak „a helyi közügyek intézése” körében nyilváníthat véleményt a törvényhozás felé. „A képviselői indítvány olyan tárgyra vonatkozik – szabálysértési tényállás bűncselekménnyé minősítése –, mely semmiképpen nem sorolható a helyi közügyek kategóriájába” – olvasható a képviselő-testület elé került előterjesztésben. A kiskunmajsai önkormányzat ezért úgy határozott, hogy felkéri Lezsák Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze a törvénymódosítást. Faludi Tamás bejelentette: aláírásgyűjtést kezdeményeznek a témában, és zéró toleranciát javasolnak a drogterjesztőkre és -birtoklókra.

Meghallgatható hanganyag