Krónika - 2017-10-16

- Változik a hulladékszállítás rendje
- Virágvásárt tartottak a hétvégén Félegyházán
- Szombatig tart az ebzárlat

A Kiskunfélegyházi Városgazdálkodási Intézmény tájékoztatja a lakosságot, hogy október 23-án, hétfőn a munkaszüneti nap miatt változik a hulladékszállítás rendje. A Csongrádi Víz-és Kommunális Szolgáltató Kft. a szelektív hulladékot október 23-án, hétfőn, a kommunális hulladékot a Kiskunfélegyházi Városgazdálkodási Intézmény 24-én, kedden szállítja el. Mind a hétfői, mind a keddi szállítási napon kérik, hogy a tárolóedényzetet reggel 7 óráig helyezzék ki. A november 1-jei, szerdai kommunális hulladékszállítás a munkaszüneti nap miatt november 2-án, csütörtökön lesz.

A félegyháziak gondot fordítanak virágos kertjeik, erkélyeik szépítésére. Ezt jelzi az, hogy október 14-én, a Móra Ferenc Művelődési Központ által szervezett Őszi virágvásáron nagy volt a sürgés-forgás. Sokan már a közelgő halottak napjára készülve, a sírkertek díszítésére is felkészültek fagytűrő virágok vásárlásával. A virágvásár ideje alatt a városi könyvtár árkádja előtt egy kiállítás mutatta be a Virágos Félegyházáért mozgalom legszebb kertjeit, erkélyeit.

Móra Ferenc Úri kalap című válogatott elbeszéléseit vitték színpadra a félegyházi általános iskolások a Móra Fesztivál keretében megrendezett dramatizálási bemutatón – adta hírül a baon.hu. A színvonalas gyermekelőadásoknak a művelődési központ színházterme adott otthont pénteken. Az irodalmi délutánt a két éve alakult Móra Társaság rendezte meg azzal a céllal, hogy népszerűsítse a gyerekek körében Móra Ferenc ifjúsági műveit.

Már csak szombatig van ebzárlat és legeltetési tilalom a félegyházi és a majsai járásban. A megyei tisztifőorvos még szeptember 30-án rendelte el a zárlatot. Október 21-éig, azaz szombatig minden kutyát és macskát elzárva kell tartani, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.


Ma van az újraélesztés napja. Az „Indíts újra egy szívet!" elnevezésű kampányt ötödik alkalommal szervezték meg Magyarországon. A világnapot az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezte, és azt Európa szinte összes országában megtartották október 16-án. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely a fejlett társadalmakban "fájdalmasan gyakori", ugyanis ez az egyik vezető halálok. Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívpanaszok következtében, vagyis mintegy tízszer annyian érintettek, mint a végzetes kimenetelű közlekedési balesetekben. Évente Magyarországon 26 ezer ember, tehát naponta 70 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául, melynek több, mint a fele közterületen következik be.
Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-kal csökken az életesély. 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés és korai defibrillálás megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt. Hétfőn délelőtt a Bács- Kiskun Megyei Kórház főbejáratának előcsarnokában az újraélesztés és a defibrillátor használatát, illetve laikusok számára az újraélesztést mutatták be az intézmény Sürgősségi Betegellátó Osztályának munkatársai, dr. Szabó István illetve dr. Zag Levente.
A rendezvényen gyermek-újraélesztési és elsősegélynyújtási ismereteket is oktattak dr. Csefkó Eszter segítségével. A kampánynak nem csupán az oktatás a célja, hanem a figyelemfelhívás is. Az alapelv az, hogy "valamit tenni mindig jobb, mint semmit sem".

Őrizetbe vették az M5-ös autópálya rémeit a kecskeméti rendőrök – számolt be róla a bacsmegye.hu. Egy hét alatt sikerült beazonosítaniuk és elfogniuk két rablót, akik egy pihenőhelynél csaptak le áldozatukra. Okmányokat, arany ékszereket zsákmányoltak. A nyomozás adatai szerint két ismeretlen férfi október 5-én éjszaka megjelent az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 91-es kilométernél lévő pihenőhelynél, ahol a parkoló járművek utasterét figyelte. Rövid idő elteltével, egy ott parkoló Iveco típusú tehergépjármű vezető oldali ajtajának ablakát betörték, majd a benne pihenő 53 éves román állampolgár kezéből a táskáját kitépték. Az ismeretlen elkövetők a táskával és a benne lévő személyes okmánnyal, mobiltelefonokkal, arany ékszerekkel, valamint készpénzzel együtt elmenekültek - írta a police.hu. A nyomozás eredményeként a rendőrök beazonosították a feltételezett elkövetőket. N. Leander 31 éves és N. Zoltán 34 éves kunszentmiklósi lakosokat október 13-án, 10 órakor elfogták, rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették és letartóztatták őket.

A déli krónikában már beszámoltunk a P&P Kiskunfélegyházi HTK és a Túrkevei VSE NB II bajnoki kézilabda mérkőzésről. A hazaiak még nem veszítettek pontot a bajnokság során, a Túrkevei VSE ugyancsak veretlen volt az összecsapásig. A hazai kapusok átjátszhatatlannak bizonyultak a vendégek számára, valamint Bagdi Balázs ezúttal is eredményesen játszott.
A mérkőzés után Miksi Istvánt, a P&P Kiskunfélegyházi HTK vezetőedzőjét kérdezte Gubu Zoltán kollégánk.

Az újabb sikert mellé tehát meggyőző játék párosult, a KHTK legközelebb a Békéscsabai DKSE ellen lép pályára október 21-én, szombaton 17 órától a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban.

Meghallgatható hanganyag

Aktuális műsoraink

06:00 - 10:00
Shaker

Kiskunfélegyháza leghallgatottabb reggeli műsora, Zakar Anitával és Csőszi Viktorral.

10:00 - 14:00
Napközben

Egy műsor, ami átvezet a nap nehézségein, jobbnál jobb zenékkel, és rengeteg információval.

14:00 - 18:00
Délutános Műszak

A műsor ami segít a maradék munkaidőt túlélni. Sok-sok hasznos aktualitás és pörgős zenék kíséretében.

18:00 - 19:00
Sztárportré

Sztárok, sztorik, stúdióbeszélgetés hírességekkel. Aki kérdez: Molnár Szabolcs.