Esti Krónika - 2017-10-13

Esti Krónika - 2017-10-13

- Lezsák Sándor új kötetét mutatták be a Könyvtárban
- Újra láthatták a Nyugdíjas aktákat
- Változik a hulladékszállítás rendje

- Lezsák Sándor, Atilla fia, Csaba királyfi című, idén nyáron megjelent kötetét mutatták be október 12-én csütörtökön este a P.S. V.K-ban. Az érdeklődőket először Lenkei Róbert köszöntötte, aki az érkező vendégeknek tombola sorszámot osztott, majd sorsolással a jelenlévők egy-egy példányt nyerhettek a kötetből, ha az ő számukat húzták ki. Kállainé Vereb Mária igazgatónő köszöntőjét követően a szerzővel dr Rosta Szabolcs beszélgetett a könyvről.

Rosta Szabolccsal a szerzői estet megelőzően beszélgettünk a kötetről.

- Többek között a háromfunkciós nokedliszaggató egészségre gyakorolt jótékony hatásaival is megismerkedhetnek annak az egyszerre szórakoztató és tanulságos darabnak a nézői, amelyet jórészt félegyházi nyugdíjasok adnak elő a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezésében október 17-én, kedden 16 órakor a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi út 4. szám alatti telephelyén. A bűnmegelőzési céllal íródott szövegkönyvet dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy állította korábban színpadra. Az előadáson közreműködnek többek között a félegyházi citerazenekar tagjai és a Kunplastos kánkános nagyik. S miközben a közönség jókat nevet a szereplők hiszékenységén, talán egy életre felvérteződnek a rájuk specializálódott trükkös csalók módszerei ellen.
A tanulságos darabot a környékbeli falvakban is bemutatták óriási sikerrel, ábrázolva a jóhiszemű nyugdíjasok és az őket megkárosító trükkös csaló történetét. A szövegkönyv pedig – még ha oly szórakozató is – korántsem csak a fantázia műve, a rendőri munka során tapasztalt valós eseményekből indul ki. A humor eszközeivel dolgoz fel olyan tipikus eseteket, mint amikor magukat hivatali embernek kiadva, vagy akár rosszullétet színlelve próbálják becsapni az idős, jóindulatú, ámde hiszékeny embereket a csalók.

- Hosszú évek óta ad otthont a Könyvek klubja olvasókörnek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A tagok havonta megvitatnak egy közös olvasmányt, megbeszélik kinek melyik rész tetszett a legjobban, közösen elemzik az adott művet. – Minden alaklommal az olvasmányok szerzőinek életét is boncolgatjuk – mondta el Szabó Imre filozófus, aki 2013 őszétől vezeti az olvasókört. Azóta mintegy 39 kiváló író munkásságával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Szabó Imre hozzátette, hogy az összes találkozót próbálja emlékezetessé tenni. Például Sheridan Le Fanu A zöld tea című elbeszélésének megvitatása közben zöld teát kortyolgattak, még jobban fokozva ezzel a családias hangulatot. Emlékezetes volt számukra, amikor a könyvtár Internet Fiesta című rendezvényébe is bekapcsolódtak. Ekkor Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényének megbeszélését kapcsolták össze az egyik könyvtáros előadásával, amelyben a művel kapcsolatos interneten található dokumentumok elérhetőségével ismerkedhettek meg a résztvevők. A mű részleteit filmes bejátszásokkal is illusztrálták.

Az olvasandó műveket rendszerint Szabó Imre, az olvasókör vezetője választja ki. – Igyekszem írónők munkásságának is helyt adni, így idén márciusban Szabó Magda elbeszéléseivel is foglalkoztunk – mondta, majd hozzátette, hogy fontosnak tartotta, hogy egy olyan írónő elbeszéléseit is elemezzék, aki barátai révén Félegyházához is kötődött. A klub vezetője azt tervezi, hogy más Kiskunfélegyházához vagy a Kiskunsághoz kapcsolódó írók munkásságával is megismerkednek a későbbiekben.

SPORT:

Megkezdte szereplését az FTSI Lány csapata az U 12-es bajnokságban. A lányok a kenguru korosztályt kinőve, iskolai csapataikat elhagyva kerültek össze öt különböző helyről, ahol másfél hónapja edzenek együtt. A korosztály sajátosságainak megfelelő hibákat követtünk el: rengeteg kihagyott ziccer, sok eladott labda, pontatlan védekezés. De azt gondolom erőn felül küzdve mindenki kivette részét a játékból. Ebből a két meccsből is sokat tanultunk - mondta el a Félegyházi Közlönynek Simon Zoltán edző.


Megszerezte első győzelmét a junior fiú kosárcsapat. Idénybeli első sikerét aratta a regionális junior bajnokság 2. fordulójában a félegyházi junior fiú csapat október 11-én a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. Ellenfelük a szomszédvári Szentes KK együttese volt. Simon Zoltán vezetőedző tanítványai nagyot küzdve a harmadik negyedben építették ki előnyüket, amit a találkozó végéig megtartottak.


A Kiskunfélegyházi HTK legkisebb kézilabdázói is elkezdték a szezont, az U10-es korosztályú gyermekek a kisiskolás bajnokság Badó László régiójában ragadtak labdát október 8-án. A mérkőzéseket párhuzamosan három helyszínen bonyolították le. Orosháza és Algyő mellett a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok adott otthont bajnoki fordulónak. Az Árvai Zoltán vezette „KHTK Kisördögök” a Kiskunhalasi UKSC ellen szoros küzdelemben, 14-15-re maradtak alul, míg a Tiszakécske VSE-t 25-2-re megverték.

Meghallgatható hanganyag