Visszatekintő: 7 éve nincs aktív kórháza a városnak

Visszatekintő: 7 éve nincs aktív kórháza a városnak

 "Október elsejétől a kiskunfélegyházi kórház százhárom aktív ágya megszűnik, a betegek ellátását a kecskeméti megyei kórház vállalja fel. Kiskunfélegyházán megmaradnak a krónikus és a rehabilitációs ágyak; ezzel együtt is mintegy kétszáz alkalmazott elbocsátására készülnek - írta a Szabad Föld 2010 október 6-án megjelent cikkében."

OTP, KÉSZ Kft, Kapus Krisztián és dr. Kovács József. Ez az a négy fontos név, amiknek és akiknek köszönhetően szűnt meg idestova 7 éve Kiskunfélegyháza és térségének, azaz kb 50.000 embernek az ellátását biztosító aktív kórháza.

 Az okokról röviden:

Kiskunfélegyháza a nyáron (2010) intézkedési tervet léptetett életbe, méghozzá azért, mert az OTP Bank csak azzal a feltétellel növelte meg a város folyószámla-hitelkeretét, ha költségtakarékossági lépéseket tesznek. A városban dolgozó közalkalmazottak bérét jelentősen csökkentették, és évekre befagyasztották.

2006-ban az önkormányzati választások kampányában Gyurcsány Ferenc adta át a kórház vadonatúj, rehabilitációs szárnyát, hogy aztán pár hónappal később, az egészségügyi reform részeként, immár az ő kormánya akarja megszüntetni az aktív ágyakat. Akkor ezt sikerült megakadályozni. Viszont az önkormányzat egyre több pénzt volt kénytelen költeni a kórház fenntartására – az idén (2010-ben) 350 millió forintra lett volna szükségük, de ez már nem állt rendelkezésre. A város kis híján fizetésképtelenné vált, és a PPP-konstrukcióban a kö­zelmúltban épült sportcsarnok – amelynek a fenntartása egy vagyonba kerül, tulajdonosa, a KÉSZ Kft. inkasszót nyújtott be a város számlájára. Ezt követően kérték az OTP-től a hitelkeret bővítését, és került sor a bank költségcsökkentő ultimátumára.

Kapus Krisztián, akit közben 2010 októberében polgármesterré választottak, arra hivatkozott, hogy az OTP tette feltételül az aktív kórház megszüntetését, dr. Kovács, a kórház akkori igazgatója pedig azt nyilatkozta: "az aktív kórház nem szűnt meg, csak az ágyakat Kecskeméten üzemeltetjük". 

Habár az Állam 2013-2014-ben rendezte az ország nehéz helyzetbe került Önkormányzatainak - így a félegyházinak is - az anyagi terheit, Kapuséknak eszük ágában sem volt visszahozni az aktív betegellátást, miközben 2014 őszén újabb 1 Milliárdos fejlesztés kezdődött meg EU-s forrásból, és a volt harmadik emeleti szülészeten is bővült a rehabilitációs osztály.

A 2014 őszén felálló új városvezetés már ad éves támogatást a kórháznak, ami ugyan jóval elmarad a korábbiaktól, de a szakrendelések működéséhez elengedhetetlen. A költségvetés megszavazásakor a testületbe még épphogy bejutó Kapus Krisztián természetesen ezt sem szavazta meg. Közben az új épületszárnynak köszönhetően beindul az egy napos sebészet, van új műtő, és a Richternek köszönhetően a rehabilitáción is új eszközöket sikerült beszerezni. 

A kérdés már csak az, hogy a Kiskunfélegyházán és térségében élő, 50.000 ember mikor "érdemli" majd meg, hogy ne kelljen a legtöbb esteben Kecskemétre utazni.. ami Kiskunfélegyházától ugyan "csupán" 25, de a kistérségből akár már 40 km-re van, és mikor kerülhet bele valakinek az anyakönyvébe, hogy "Született Kiskunfélegyházán" ?