Friss hírek

22 Sep

A főtéri "mutatványosok" rongálása miatt is: új közterület-használati rendelet készül

Új közterület-használati rendeletet alkot a város önkormányzata, mivel az utóbbi időben az új főtéren elsősorban a fiatal "mutatványosok" által okozott károk a nem rendeltetésszerű használat miatt keletkeztek. Bense Zoltán, a Városüzemeltetési- és Környezetvédelmi Bizottság elnöke hozzátette: természetesen vannak olyan meghibásodások is, amelyeket garanciában fog cserélni a kivitelező. A nem rendeltetésszerű használatot a tervek szerint szankcionálni fogják, és a pénzbüntetés lehetőségét sem vetik el.

Tovább olvas

21 Sep

Kovács Zsóka tárlata nyílt meg a könyvtárban

Bámulatosan szép selyemfestmény kiállítás nyílt Kovács Zsóka alkotóművész munkáiból szeptember 18-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlaton megjelenteket Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntötte, majd néhány mondatban bemutatta a kiállító alkotóművészt.

Tovább olvas

21 Sep

Radvánszki Tibor tárlata nyílt meg a Művelődési Központban

Radvánszki Tibor művésztanár Surlófényben című kiállítása nyílt meg szeptember 17-én, 18 órakor a Móra Ferenc Művelődési Központban. A tárlatot Balogh Ramóna, a Szeged TV bemondója nyitotta meg.

Tovább olvas

18 Sep

Már zajlik az Országos Erőemelő ligakupa a Sportcsarnokban

Nagy várakozás előzte meg a Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupa és Elit Show megrendezését. Az eredetileg tavaszra kiírt versenyt szeptember 18-a és 20-a között bonyolítják le a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban. A higiéniás feltételek betartása mellett méltó körülmények várják a megjelenteket. A háromnapos versenyre mintegy 700 fő nevezett. A megnyitón Patyi Zoltán szervező mellett Balla László, Kiskunfélegyháza alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Tovább olvas

18 Sep

Új vágóüzemet adtak át az Integrál Zrt baromfifeldolgozójában

Új vágóüzemet avattak 2020 szeptember 18-án pénteken délelőtt az Integrál Zrt baromfifeldolgozó üzemében. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató, Lezsák Sándor ogy. képviselő, a térség ogy. képviselője és Varga Mihály pénzügyminiszter.

Tovább olvas

18 Sep

Valaki újra lakik a város alatt

Két szabadulószobát is berendeztek a Móra Ferenc Művelődési Központ pincerendszerében a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Kreatív Mozaik Alapítvány és az Önkormányzat jóvoltából. Ennek ünnepélyes bemutatóját tartották szeptember 17-én délelőtt, amelyen részt vett dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési tanács elnöke, Gratzer-Sövényházy Edit főosztályvezető, Timafalvi László a kiskunfélegyházi rendőrkapitányság vezetője, dr Horváth Rekedt Gréta bűnmegelőzési főelőadó, Csányi József polgármester és Kovács-Csonka Szilvia a Művelődési Központ igazgatónője.

Tovább olvas

14 Sep

Új közösségi teret avattak a Petőfi lakótelepen

A lakótelepiek nagy örömére megújult a játszótér a Darvas téren és egy olyan közösségi tér került kialakításra, mely kellemes pihenést és kikapcsolódást biztosít az odalátogatóknak. Az ünnepélyes átadásra szeptember 12-én a Petőfi lakótelepi napok keretében került sor. Keresztes Tünde, az önkormányzat kulturális referensének köszöntőjét követően Balla László alpolgármester szólt a megjelentekhez.

Tovább olvas

14 Sep

Megújult a Kossuthvárosi pihenőpark

Megújult a Kossuthváros közösségi tere. Új, modern játszótér, színpad, színvonalas focipálya és parkosított környezet fogadja ezentúl az odalátogatókat. Az ünnepélyes átadásra szeptember 11-én került sor. A megjelenteket Görög Anita oktatási- és közművelődési referens köszöntötte, majd felkérte Csányi József polgármestert ünnepi beszédének megtartására. A polgármestert követően dr. Kiss Ákos Csaba, a körzet önkormányzati képviselője osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.

Tovább olvas

14 Sep

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP megyei elnökének közleménye

Gratulálok Csányi József polgármester úrnak az „Év Polgármestere” megyei kitüntető díjhoz. További erőt és jó egészséget kívánok városvezetői tevékenységéhez. Gratulálok Polgármester úrnak, de kérek is…

Fotó: archiv

Tovább olvas

10 Sep

Frissítve: Lakossági fórumot tartottak a Móraváros szélén az új mobiltorony miatt

FRISSÍTVE - 2020.09.11

Szerkesztőségünk a fórum napján (2020.szeptember 7) Kis-Szeniczey Kálmán képviselővel abban maradt, hogy másnap, telefonos interjúban foglalja össze a fórumon elhangzottakat. Stábunk telefonon hiába kereste a képviselőt, nem értük el, visszahívást nem kezdeményezett. Ugyanezen a napon kerestük a Médiahatóságot is, ők 2020. szeptember 11-én, emailben küldték meg ezzel kapcsolatos álláspontjukat, amelyet alább olvashat:

Ugyan a koronavírus-járvány miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) képviselője a fórum résztvevői és a kollégák egészsége védelme érdekében személyesen nem tudott részt venni a lakossági fórumon, a hatóság levélben tájékoztatta az önkormányzatot az ügy hatáskörébe tartozó vonatkozásairól:

 

Kiskunfélegyházán jelenleg nincs folyamatban építési engedélyezési eljárás hírközlési antennatartó torony elhelyezésére. Ha eljárás indul, erről és az eljárást lezáró döntésről az NMHH hirdetményt tesz közzé honlapján. Így amint a DIGI Kft. építési engedélyt kér, az ingatlantulajdonosok és más érdekeltek tudomást szerezhetnek róla, valamint a hirdetményben ismertetett feltételekkel betekinthetnek az eljárás irataiba, nyilatkozhatnak, és élhetnek jogorvoslati jogukkal is a hatóság döntésével szemben. 

 

Az NMHH az elektronikus hírközlési építmények engedélyezésekor mindig a legnagyobb körültekintéssel, a jogszabályi előírások betartásával jár el, a döntését pedig kizárólag szakmailag megalapozott szempontok alapján hozza meg. A hatóságnak – mint a hírközlési szektor zavartalan működéséért felelős szervnek – alapvető feladata a hatékony frekvenciagazdálkodás és az ország lakosságának egészét elérő, jó minőségű szélessávú internet- és telefonszolgáltatás biztosítása. Ezekhez az országot lefedő mobilhálózatokra van szükség, amelyek megfelelő számú és megfelelően elhelyezett bázisállomásokkal építhetők ki. Egy mobil bázisállomás akkor tud hatékonyan működni, ha az antenna kb. 30-40 méteres magasságban helyezkedik el, de lehetőleg legalább 10 méterrel a környező tereptárgyak felett. 

 

A tornyokra építendő rádióberendezések sugárzásának egészségügyi határértékét az egészségügyért felelős minisztérium rendelete szabályozza, ezt pedig a fővárosi és megyei kormányhivatalok méréssel ellenőrzik hivatalból, de ilyen hatósági ellenőrző mérést a kormányhivatalnál kezdeményezni is lehet. A mérésekben az NMHH is közreműködik. A hatóság emellett ingyenes elektroszmogmérést biztosít bárki számára, amelyet az alábbi oldalon lehet igényelni:

https://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/hirkozles-felugyelet/elektroszmog

 

Az eddigi mérési tapasztalatok alapján a hazai bázisállomások nem lépik túl a határértékeket, a mért értékek nagyságrendekkel ezek alatt vannak. Az NMHH mérőszolgálatának évi több ezer mérési eredményét az NMHH a honlapján közzéteszi.

 

Az elektromágneses sugárzás mértéke nem vizsgálható építésügyi hatósági eljárásban, ugyanis a torony maga nem bocsát ki sugárzást, így az építési engedély kiadása sem tagadható meg ilyen indokkal.

 

A hatóság tudatában van annak, hogy egy újabb bázisállomás felépítése sokféle érdeket érint, és sokféle reakciót és érzelmet válthat ki. A lakosság megnyugtatása érdekében az NMHH támogatja a segítő és kompromisszumra törekvő együttműködést. További szakmai kérdések esetén a hatóság továbbra is rendelkezésre áll bárki számára."

NMHH Sajtó

 

Tovább olvas

[Első]   << Előző    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12     Következő >>   [Utolsó]