Ezek voltak a legfontosabb híreink 2019-ben

Ezek voltak a legfontosabb híreink 2019-ben

2019-ben is ott voltunk minden hírértékű eseményen, rendezvényen, ünnepségeken. Tudósítottunk a hőszolgáltató ügyéről, a megújuló belvárosról vagy épp a képviselők munkájáról.

A legfrissebb helyi hírekért 2020-ban is keresse helyi hírblokkjainkat a Rádió Smile műsorfolyamában napi 5 alkalommal és itt a radiosmile.hu -n!

 - Tartalmasan telt 2019 Kiskunfélegyházán. Kiskunfélegyháza városa a 140 éve született író, újságíró, muzeológus, a magyar ifjúsági irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójára emlékezve 2019-et Móra Emlékévvé nyilvánította. Az emlékév során számos rendezvénnyel emlékeznek a város szülöttének munkásságáról. Az emlékévet február 8-án a Móra Ferenc Művelődési Központban nyitották meg. 

- Szintén az év elején elkezdődött a Zöld Város projekt fizikai kivitelezése is, amelynek mélyépítési munkáit megelőzően régészek vették birtokba a belvárost. A jövő építése közben pedig előkerült a múlt: megtalálták Félegyháza első temetőjét, amelyből gyermek és fiatal felnőtt csontvázak kerültek elő. Mint azt Molnár Karolától, az ásatást vezető régésztől megtudtuk, a feltárás január 30-án befejeződött, de sok érdekességet tudhattunk meg a város múltjáról.
- Elsők között számoltunk be arról, hogy bajban volt a korábbi hőszolgáltató, a Perkons DHŐ, ahogy arról is, hogy idén dr. Feledy Balázs művészeti író és Rádi András kiskunfélegyházi festő vehette át a Holló László díjat. Április 29-én üzentünk a jövőnek, hiszen elhelyezték az a Kincsesládát a Petőfi téren,  amelyet  a jövő nemzedékének szóló üzenetekkel, tárgyakkal pakoltak tele kicsik és nagyok. A kincsesládába rádiónk ügyvezetője egy pendrive-ot helyezett el, amelyben a Rádió Smile szignáljai, a zöldváros projekttel kapcsolatos beszélgetések, tudósítások és fotók találhatóak.  A nyár elején beszámolhattunk arról is, hogy Az ENSULIB , a Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Speciális Érdeklődésű csoportja idén negyedik alkalommal hirdette meg a De Gruyter Kiadó támogatásával a Zöld Könyvtár dij pályázatát. Az idei év nyertes könyvtára a kolumbiai Cali városának könyvtára lett, de 5 db második helyezett könyvtár is lett, közülük az első a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, amely ismét jelentős elismerést jelent hazánk számára. 
- Június 14-én egész napos programsorozat keretében nyílt meg az új Egészségközpont a Korond utcában. A rendezvény kapcsán kialakított egészségutcán szűrővizsgálatok, az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékbemutatók, kóstolók találhatók, amely mellett az ország legnagyobb mobildiagnosztikai szűrőkamionjában 37 féle vizsgálatot végeztek el a résztvevőkön. Az Egészségközpont ünnepélyes átadása 14.40-kor kezdődött, amelyen Csányi József polgármester mellett dr. Kásler Miklós miniszter és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő is jelen volt. 
- Augusztusban nyilvánosság elé lépett a Veled a Városunkért - összellenzéki - egyesület, amelynek polgármesterjelöltje végül nem az ellenzéki képviselők közül került ki, hanem egy miskolcról származó vállalkozó lett, aki már az első két sajtótájékoztatón kivívta maga ellen a sorsot, a sajtó munkatársaival való konfliktusoknak köszönhetően. Csak tetézte a bajt a folyamatos fenyegetőző facebookos hozzászólásaival és bejegyzéseivel, valamint azzal, hogy a második sajtótájékoztatón nem volt lehetőség kérdezni. 
- Szeptember első hétvégéjén zajlott a 21. Libafesztivál, amelyen a megye települései is képviseltették magukat és idén először változott a sütő-főzőverseny zsűrijének összetétele is. Dr Horváth Sándor elnök vezérigazgató itt elmondta, hogy az Integrál Zrt nem csak Magyarország, hanem az egész világ legnagyobb hízott libahús előállítója.
- Október 13-án  a félegyházi választásra jogosultak mintegy fele adta le voksát a szavazókörökben. A választók nem hagytak kétséget afelől, hogy  továbbra is Csányi Józsefet, a jelenlegi polgármestert szeretnék látni ismét a város elöljáróságának élén. 
- November 23-án, nyílt meg dr. Magyari Béla, ezredes, vadászpilóta, kiképzett űrhajós, mérnök, Kiskunfélegyháza díszpolgárának életút kiállítása a Kiskun Múzeumban. A rendezvényen jelen volt Farkas Bertalan űrhajós is. A tárlat folyamatosan látogatható a múzeum nyitvatartási idejében. 
- Megnyugodhattak azok is az év végére, akik korábban a káposzta névre hallgató csobogó miatt aggódtak, ugyanis az már az új helyén, a dr. Holló Lajos utca és az Oskola utca torkolatában várja a félegyháziakat. Külsejében megújult, ráadásul a vízforgató rendszernek köszönhetően környezetkímélővé is vált a Káposzta, amelyet éjjel megvilágítva, bekamerázva óvnak a jövő generációnak.