Egynapos sebészeti ellátás indult a félegyházi kórházban

Egynapos sebészeti ellátás indult a félegyházi kórházban

Új korszak kezdődött a kórház életében október 17-én, amikor a sebészeti ellátás felszámolása után hét évvel ismét üzembe helyezték a műtőket és beteget operáltak. A teljesen megújult, korszerű, egynapos sebészeti ellátást nyújtó osztály működésével újraindult az aktív betegellátás a félegyházi kórházban. Az osztály megnyitását jelentő első műtéteket dr. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese végezte, akik annak idején itt, a városi kórházban együtt kezdték sebészi pályafutásukat.

 

Az ellátás körében olyan beavatkozásokat tudnak majd végezni, amelyek után a beteg 24 órán belül elhagyhatja a kórházat. Első körben ortopédiai, traumatológia, bőrsebészeti és urológiai műtéteket szerveznek, ami később szemészeti, és szüléssel nem összefüggésben lévő egynapos nőgyógyászati műtétekkel is kiegészülhet. Az operációkat egyenlőre csak bizonyos napokon végzik, előjegyzés alapján. Ezzel párhuzamosan aneszteziológiai szakrendeléssel is bővül a repertoár, ami heti egynapos rendelési időben kifejezetten a műtét előtti kivizsgálást szolgálja.

A fejlődés nem a régi értelemben vett aktív kórház visszaállításáról szól, hanem gazdasági szempontból is előnyös. Az új ellátási forma pedig egyértelműen a betegek érdekeit tartja szem előtt. Ezzel a félegyházi városi kórház rehabilitációs szakkórházként és emelt szintű szakrendelő intézményként látja el feladatait.

– Ez a megújulás a kórház és a város életében is mérföldkő, amely egy példaértékű együttműködés eredményeként született meg. Az egynapos sebészeti műtéti eljárások visszaállítása mellett célunk, hogy a sürgősségi betegellátás is visszakerüljön Kiskunfélegyházára, helyreállítva az intézmény valós kórházfunkcióját, és kárpótolva a félegyháziakat – hangsúlyozta Csányi József polgármester. A város első embere kitért arra is, hogy a fejlesztések ezzel nem állnak meg: olyan további lehetőségek előkészítésén dolgoznak, amelyek tovább javíthatják az emberek komfortérzetét a betegellátás területén.