Kreatív bűnmegelőzési projekteket indít a Kreatív Mozaik alapítvány

Kreatív bűnmegelőzési projekteket indít a Kreatív Mozaik alapítvány

 A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság 2017-ben nagyszabású bűnmegelőzési programot hajtott végre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támnogatásával Nyugdíjas akták címmel. A bűnügyi komédia óriási sikert aratott, belügyminisztériumi kitüntetést kaptak a csapat résztvevői. Ezt követően több alkalommal mutatták be az előadást a környékbeli falvakban, városokban.

Most a Kreatív Mozaik alapítvány egy pályázati projekt keretében indítja útjára a Kreatív Bűnmegelőzési projektet, amelynek indító sajtótájékoztatóját tartották január 29-én délelőtt a Városháza tárgyalójában, amelyen részt vett dr. Hatala József a Nemzeti Bűmegelőzési Tanács elnöke, Timafalvi László ezredes a Rendőrkapitányság vezetője, Csányi József polgármester és dr. Horváth Rekedt Gréta bűnügyi előadó, az alapítvány elnöke.

Az alapítvány együttműködést írt alá az Önkormányzattal, a helyi rendőrkapitánysággal, a Móra Ferenc.Művelődési Központtal és a Kiskun Múzeummal egy nagy volumenű bűnmegelőzési projekt végrehajtásáról. Az elképzelés az volt, hogy minden korosztály számára biztosítsanak innovatív, élmény alapú bűnmegelőzési programot, minél több aktív fiatal és idős bevonásával.

Csányi Józsefet, dr. Hatala Józsefet és Timafalvi Lászlót halljuk:

A „Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán” című projekt részletes programját a félegyházi bűnmegelőzés legfőbb „harcosa” dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, a Kreatív Mozaik Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette:

1. Településbiztonság: „Antibetyár” (Lakossági interaktív bűnmegelőzési játék)

Az interaktív nyomozós játék helyszíne a Kiskun Múzeum börtönmúzeum, ahol 15 fős csoportok 1 órás időtartam alatt a legfontosabb vagyonvédelmi ismereteket játékos formában sajátítják el.

2.Gyermek- és ifjúságvédelem:

a.) „Kamasztanból jeles” címmel színházi próbafolyamat és osztályfőnöki órák. A fiatalok észrevétlenül sajátítják el az alapvető bűnmegelőzési ismereteket, egy-egy szerepbe lépve kipróbálhatják milyen áldozattá válni (pl. kirekesztett fiatal helyzetében), de azt is kipróbálhatják, hogy milyen egy elkövető „bőrébe bújni”.

b.) „Érték-mérték” színházi nevelési program alsó tagozatosok számára. A „Nyitott Kör” színházi egyesület 4+1 drámapedagógust képez ki bűnmegelőzési témájú tanítási dráma foglalkozás megtartására, melyet az általános iskola 3-4. osztályos tanulói számára alkalmaznak a barátság és értékek témakörben.

c.) Jobb agyféltekés akkreditált képzés pedagógusok és a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára. A képzés során 20 fő pedagógust és gyermekvédelemben dolgozó szakembert képeznek ki 4 napos képzés során a jobb agyféltekés rajzolás elsajátítására.

3. Áldozattá válás megelőzése:

a.) „Nyugdíjas akták” bűnügyi komédia bemutatkozik országos szinten. A projekt keretében 10 helyen mutatják be a nagy sikerű színházi előadást, melynek keretében településenként 120 fő nyugdíjas szerez élményszerű és humoros formában információkat arról, hogyan kerülendő el az idős ember bűncselekmény áldozatává való válása.

b.) „Boróka veled van” kutyaterápiás foglalkozás
Az erőszak és agresszió kezelését célzó kutyaterápiás foglalkozás sorozat 6 alkalomból áll, mely a szociális és viselkedészavaros gyerekeket célozza meg.

Meghallgatható hanganyag