Az Aradi 13-ra emlékeztünk pénteken

Az Aradi 13-ra emlékeztünk pénteken

Az 1848-49-es szabadságharc 169 évvel ezelőtt Aradon kivégzett hős vezéreire emlékeztek október 5-én, a művelődési központban. Emlékező beszédet mondott Balla László alpolgármester.

Az alpolgármester beszédét követően a Constantinum Gimnázium színjátszó köre mutatta be az „Emlékezet és szembesülés” című darabot. A megemlékezés után a városvezetés, a helyi pártok, intézmények és civil szervezetek a Kiskun Múzeummal szembeni Aradi vértanúk-emlékoszlopnál helyezték el koszorúikat, mécseseiket.

A Constantinum Színjátszó Köre az aradi vértanúk tiszteletére rendezett városi megemlékezésen egy történelmi eseménysort vitt a Móra Ferenc Művelődési Központ színpadára. A színjátszósok az 1849 októberi eseményektől az 1867-es kiegyezésig kalauzolták el a megemlékezőket. Három oldalról igyekeztek bemutatni ezt az igen ellenmondásos korszakot: az osztrák, valamint a magyar vezetői körök részéről, továbbá egy faluban élő társaság szemszögéből. A különböző jeleneteket egy közös, nyomasztó emlék kötötte össze: az Aradon és Pesten történt kivégzések. Az előadást rendezte Tóth Csaba, a produkcióban közreműködtek Kátai Tibor táncos növendékei.

Meghallgatható hanganyag