Bekötött szemmel vacsoráztak a diákok csütörtökön

Bekötött szemmel vacsoráztak a diákok csütörtökön

Bekötött szemmel, teljes sötétségben kellett a vacsorájukat elfogyasztaniuk azoknak a kiskunfélegyházi középiskolásoknak, akik részt vettek csütörtökön az úgynevezett láthatatlan vacsorán a Desperado Étteremben. Nagy Renáta, a programot szervező Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője nyilatkozott a sajtó munkatársainak:

A szemléletformáló eseményt a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezte. Nagy Renáta az önkéntes ház irodavezetője lapunknak elmondta, az érzékenyítő rendezvény célja, hogy az ép látású személyek is átéljék, átérezzék, milyen akadályoztatva, nehezített körülmények között elvégezni a mindannyiunk életének fontos részét képező, a napi rendszerességgel és rutinnal megvalósuló tevékenységet, az étkezést. A főszervező szerint a bekötött szemmel való étkezés elősegíti a saját élményekre épülő empatikus képességek fejlesztését és az esélyegyenlőség megvalósítását.


A láthatatlan vacsorára meghívták Kácsor-Macska Zsuzsannát, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökét, aki tapasztalatival és tanácsaival nyújtott segítséget a Constantinum, illetve a Szent Benedek Gimnázium Kiskunfélegyházi PG Tagintézményébe járó diákoknak abban, hogyan egyék meg a levesből, rántott húsból és krumplipüréből álló menüsort bekötött szemmel. A születésétől fogva látássérült Kácsor-Macska Zsuzsannát elkísérte örökös társa, Grafit kutya is, aki a nap 24 órájában segíti őt. Beszélt a diákoknak arról, hogy a vakvezető kutya mekkora kincs és arról, hogyan boldogulnak ketten a mindennapokban.

Meghallgatható hanganyag