Idén is megtartották az élelmezési világnapi programot a Mezgében

Idén is megtartották az élelmezési világnapi programot a Mezgében

Gazdagon terített asztal várta a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskola diákjait október 12-én az intézmény aulájában.

 Az iskola közel tíz esztendeje az élelmezési világnaphoz kapcsolódóan egész napos rendezvényt szervez, ahol egészséges, bio alapanyagokból készült finomságokat kóstolhatnak a diákok. Persze, mielőtt nekilátnának a falatozásnak egy közös tornán is részt vesznek, hiszen ez egyben egészségnap is.


Éppen ezért az egész napot sportolással töltik. Egészségügyi szűrővizsgálatok is várták a fiatalokat ezen a napon. Évről évre hívja fel az élelmezési világnap a figyelmet az emberiséget érintő egyik legjelentősebb problémára, amelynek szerves része az élelmiszerpazarlás kérdése. Míg a FAO adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, addig az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer hulladék keletkezik –mondta el megnyitójában Rózsa Pál igazgató.


Kérte tanítványaikat, hogy ne legyenek részesei a tékozlásnak, és ügyeljenek arra is, hogy mindig egészséges ételeket fogyasszanak. Úgy vélekedett, hogy az élelmiszeripari iskolában végzett diákok a későbbiekben is sokat tehetnek az egészséges táplálkozás népszerűsítésében.


A hagyományoknak megfelelően, az iskola diákjai idén is szendvicsek sokaságával vendégelték meg a hajléktalan szálló lakóit. A szendvicseket gazdagító szalámit, májast, disznósajtot az iskola tanüzemében késztették, a zöldségek, pedig a tanüzem kertjében teremtek.