Friss hírek

14 Sep

Új közösségi teret avattak a Petőfi lakótelepen

A lakótelepiek nagy örömére megújult a játszótér a Darvas téren és egy olyan közösségi tér került kialakításra, mely kellemes pihenést és kikapcsolódást biztosít az odalátogatóknak. Az ünnepélyes átadásra szeptember 12-én a Petőfi lakótelepi napok keretében került sor. Keresztes Tünde, az önkormányzat kulturális referensének köszöntőjét követően Balla László alpolgármester szólt a megjelentekhez.

Tovább olvas

14 Sep

Megújult a Kossuthvárosi pihenőpark

Megújult a Kossuthváros közösségi tere. Új, modern játszótér, színpad, színvonalas focipálya és parkosított környezet fogadja ezentúl az odalátogatókat. Az ünnepélyes átadásra szeptember 11-én került sor. A megjelenteket Görög Anita oktatási- és közművelődési referens köszöntötte, majd felkérte Csányi József polgármestert ünnepi beszédének megtartására. A polgármestert követően dr. Kiss Ákos Csaba, a körzet önkormányzati képviselője osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.

Tovább olvas

14 Sep

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP megyei elnökének közleménye

Gratulálok Csányi József polgármester úrnak az „Év Polgármestere” megyei kitüntető díjhoz. További erőt és jó egészséget kívánok városvezetői tevékenységéhez. Gratulálok Polgármester úrnak, de kérek is…

Fotó: archiv

Tovább olvas

10 Sep

Frissítve: Lakossági fórumot tartottak a Móraváros szélén az új mobiltorony miatt

FRISSÍTVE - 2020.09.11

Szerkesztőségünk a fórum napján (2020.szeptember 7) Kis-Szeniczey Kálmán képviselővel abban maradt, hogy másnap, telefonos interjúban foglalja össze a fórumon elhangzottakat. Stábunk telefonon hiába kereste a képviselőt, nem értük el, visszahívást nem kezdeményezett. Ugyanezen a napon kerestük a Médiahatóságot is, ők 2020. szeptember 11-én, emailben küldték meg ezzel kapcsolatos álláspontjukat, amelyet alább olvashat:

Ugyan a koronavírus-járvány miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) képviselője a fórum résztvevői és a kollégák egészsége védelme érdekében személyesen nem tudott részt venni a lakossági fórumon, a hatóság levélben tájékoztatta az önkormányzatot az ügy hatáskörébe tartozó vonatkozásairól:

 

Kiskunfélegyházán jelenleg nincs folyamatban építési engedélyezési eljárás hírközlési antennatartó torony elhelyezésére. Ha eljárás indul, erről és az eljárást lezáró döntésről az NMHH hirdetményt tesz közzé honlapján. Így amint a DIGI Kft. építési engedélyt kér, az ingatlantulajdonosok és más érdekeltek tudomást szerezhetnek róla, valamint a hirdetményben ismertetett feltételekkel betekinthetnek az eljárás irataiba, nyilatkozhatnak, és élhetnek jogorvoslati jogukkal is a hatóság döntésével szemben. 

 

Az NMHH az elektronikus hírközlési építmények engedélyezésekor mindig a legnagyobb körültekintéssel, a jogszabályi előírások betartásával jár el, a döntését pedig kizárólag szakmailag megalapozott szempontok alapján hozza meg. A hatóságnak – mint a hírközlési szektor zavartalan működéséért felelős szervnek – alapvető feladata a hatékony frekvenciagazdálkodás és az ország lakosságának egészét elérő, jó minőségű szélessávú internet- és telefonszolgáltatás biztosítása. Ezekhez az országot lefedő mobilhálózatokra van szükség, amelyek megfelelő számú és megfelelően elhelyezett bázisállomásokkal építhetők ki. Egy mobil bázisállomás akkor tud hatékonyan működni, ha az antenna kb. 30-40 méteres magasságban helyezkedik el, de lehetőleg legalább 10 méterrel a környező tereptárgyak felett. 

 

A tornyokra építendő rádióberendezések sugárzásának egészségügyi határértékét az egészségügyért felelős minisztérium rendelete szabályozza, ezt pedig a fővárosi és megyei kormányhivatalok méréssel ellenőrzik hivatalból, de ilyen hatósági ellenőrző mérést a kormányhivatalnál kezdeményezni is lehet. A mérésekben az NMHH is közreműködik. A hatóság emellett ingyenes elektroszmogmérést biztosít bárki számára, amelyet az alábbi oldalon lehet igényelni:

http://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/hirkozles-felugyelet/elektroszmog

 

Az eddigi mérési tapasztalatok alapján a hazai bázisállomások nem lépik túl a határértékeket, a mért értékek nagyságrendekkel ezek alatt vannak. Az NMHH mérőszolgálatának évi több ezer mérési eredményét az NMHH a honlapján közzéteszi.

 

Az elektromágneses sugárzás mértéke nem vizsgálható építésügyi hatósági eljárásban, ugyanis a torony maga nem bocsát ki sugárzást, így az építési engedély kiadása sem tagadható meg ilyen indokkal.

 

A hatóság tudatában van annak, hogy egy újabb bázisállomás felépítése sokféle érdeket érint, és sokféle reakciót és érzelmet válthat ki. A lakosság megnyugtatása érdekében az NMHH támogatja a segítő és kompromisszumra törekvő együttműködést. További szakmai kérdések esetén a hatóság továbbra is rendelkezésre áll bárki számára."

NMHH Sajtó

 

Tovább olvas

10 Sep

Együtt tehetjük sikeressé a nemzeti régiók ügyét

Egy ügy, ami valódi nemzeti egységet teremtett: együtt tehetjük sikeressé a nemzeti régiók ügyét! címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délben Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője és Kis-Szeniczey Kálmán a párt megyei elnöke, az LMP helyi önkormányzati képviselője.

Tovább olvas

10 Sep

Dr. Karancsi Zoltán tartott előadást a Könyvtárban

Folytatódott a Földrajzi szabadegyetemi előadássorozat a Könyvtárban. Szeptember 8-án kedden Dr. Karancsi Zoltán „A hortenziás vulkánok földje, az Azori-szigetek” címmel tartott előadást. Dr Karancsi Zoltánnal ezt megelőzően beszélgettünk.

Tovább olvas

10 Sep

Sokan érdeklődtek a hétvégi Egészségnap iránt

A vártnál jóval több résztvevője volt az emúlt hétvégén megrendezett Egészségnapnak, amelynek a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Korona utcai parkoló adott helyszínt. Az odalátogatók számos szűrésen, tanácsadáson, előadáson vehettek részt. Jelen volt a Máltaisok tüdőszűrő busza is, délután pedig Győrffi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tartott előadást a Járvány és ami utána következik címmel. Győrffi Pált halljuk.

Tovább olvas

07 Sep

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli idén a Gátéri Liget Óvoda

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli idén a Gátéri Liget Óvoda. A jeles ünnep alkalmából szeptember 19-én, szombaton szeretettel várnak minden valamikori dolgozót, régi és leendő óvodást és családjukat, valamint minden érdeklődőt az eseményre.A program ünnepélyes megnyitóval kezdődik 9 órakor. Jelenlegi és egykori óvodások műsora követi a megnyitót: hangszeres játék, tánc, ének, citera, néptánc és kutyaterápiás bemutató is helyet kap a nap folyamán. 10 órakor fotótörténeti és dokumentumkiállítás nyílik a csoportszobában, majd Tengeri Attila zenész, doboktató interaktív születésnapi koncertjét élvezheti a közönség. A zenés köszöntőt a torta koronázza meg, amelyet minden résztvevő megkóstolhat. A nap folyamán udvari elfoglaltságokkal kedveskednek kicsiknek, nagyoknak: népi gyermekjátékok, csillámtetoválás, arcfestés, gyöngyfűzés, mézeskalács-díszítés közül választhatnak a gyermekek. Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Gátéri Liget Óvoda és Szociális Szolgáltató munkatársai.

Tovább olvas

07 Sep

HIPA versenyképesség növelő támogatásban részesült a Félegyházi Pékség Kft

Mostani 649 millió forintos beruházásával a Félegyházi Pékség 971 munkahelyet véd meg Kiskunfélegyházán, amelyhez a kormány 282 millió forintos támogatást biztosít. A beruházásnak köszönhetően a vállalat megduplázza a szállítási kapacitását, így a külföldi piacokra is betörhet. Ezzel a fejlesztéssel a Félegyházi Pékség nemcsak lépéselőnyre tesz szert, de stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít 971 magyar család számára. Az átadón jelen volt Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, aki az esemény után nyilatkozott rádiónknak.

Tovább olvas

04 Sep

Két helyszín, két rendezvény

A CLLD projekt forrásaiból két nagy projekthelyszín, a Petőfi lakótelepi sportpálya és a Kossuth városi Kaffka Margit utcában lévő, Hajós játszótér újult meg az elmúlt időszakban. Ezeknek az ünnepélyes átadása mellett szórakoztató programok is várják az érdeklődőket. A részletekről Keresztes Tünde az Önkormányzat kultúrális referense és Kovács-Csonka Szilvia a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatónője beszélt rádiónk reggeli műsorában.

www.felegyhazaert.hu/clld-program-bemutatasa

Tovább olvas

[Első]   << Előző    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12     Következő >>   [Utolsó]